Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Sojapicklade ägg

Sojapicklade ägg

Jag har gått och skaffat mig en ny besatthet. Ett tillbehör till grönsaker, nudlar eller mellanmål i ensam majestät… tillsammans med ett par hundra sesamfrön då. Ett hov av sesamfrön? Vi säger så.

Picklat ägg till vegetarisk ramen

Sojapicklade ägg är numera ett måste i min kyl, där de klarar sig åtminstone en vecka. Således kan man göra ett gäng ägg åt gången och sedan förvara dem i kylen i väntan på en middag i behov av draghjälp för att bli en komplett måltid. 

egg.jpg

Jag använder ljus kinesisk soja till min pickelslag. Det går säkert lika bra med japansk om det är vad du har hemma. Personligen skulle jag dock tycka att det var ovärt med någon finare soja i det här receptet.

picklesingredienser - soja, mirin och svart risvinäger

 

Vinägern jag använder är chinkiang, en svart risvinäger från Kina. Det är en fyllig men mild vinäger. Den finns billigt i asiatiska butiker, gold plum är märket jag använder, jag har även sett den rekommenderas runt om på andra matbloggar. I annat fall går det säkert alldeles utmärkt med en billig balsamico, eller kanske sherryvinäger (jag har dock inte testat själv). Jag använder också mirin, men den kan ersättas med en mindre mängd socker.

Här är en illustrativ gif över alternativen:

soj-alternativ-full-c.gif

Sojapicklade ägg

6 st ägg

lag
1 dl ljus soja
1 msk Mörk risvinäger - Chinkiang
2 msk mirin eller 2 tsk socker
½ dl vatten

Koka upp 2 liter vatten. Lägg förskiktigt i äggen och koka dem exakt 6,5 minuter.
Häll av kokvattnet och fyll genast upp kastrullen med kallt vatten. Skala äggen under vatten i kastrullen (skalet släpper lättare då). Blanda resterande ingredienser till lagen.
Lägg försiktigt ner äggen i en frys- eller ziplockpåse, häll över lagen och förslut.
Låt marinera 2-4 timmar, ta sedan upp äggen ur lagen.

Lagen kan sparas till framtida ägg i åtminstone nån vecka.


Habanerokokt jackfruit och skiss på tacoskål

Habanerokokt jackfruit och skiss på tacoskål

Majjo grilled cheese med kimchi

Majjo grilled cheese med kimchi