Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Majjo grilled cheese med kimchi

Majjo grilled cheese med kimchi

Har ni testat att steka grilled cheese -eller bröd i allmänhet- i majonnäs?

Majonnäs är lättare att sprida över mjukt bröd och bryns i min erfarenhet jämnare. Resultatet blir en extra krispig och vackert gyllene grilled cheese. Ungefär såhär:

Jag kan inte riktigt hitta någon bra svensk översättning till engelskans ”funky”, i benämningen ”delikat men smått nedbruten” (vilket för övrigt är hur jag förställer mig min ålderdom). Men ni vet, funky på sättet som saker som är sjukt goda, men som luktar lite smått... oätliga?

I denna grilled cheese har jag lagt till syrlig fermenterad (funky!) kimchi. Äter du inte fisk och skaldjur är det viktigt att lusläsa innehållsförteckningen då kimchi ofta innehåller fisksås, räkor eller ostron. Här har jag använt surtantens kimchi. Den äventyrlige/ambitiösare/tålamodigare gör så klart sin egen. Jag har tidigare använt detta recept för vegansk kimchi från serious eats (recept på engelska)

När pekpinnen ändå är framme vill jag uppmana er att undvika konserverad kimchi från den vanliga butikshyllan, den saknar helt den rätta spritsigheten från mjölksyrabakterierna. Levande kimchi trivs såklart bara i kylskåp.

Med det kommer vi till instruktionsdelen av inlägget.

Majjo grilled cheese med kimchi

2 skivor ljust bröd
4 skivor ost
4 tsk majonnäs
2-3 msk finstrimlad kimchi

Bred ett tunt lager majonäs på varje sida av brödskivorna. Stek en sida av varje skiva gyllene i en stekpanna på medellåg värme.
Lägg ihop brödskivorna med ost och kimchi med de stekta sidorna inåt.
Stek utsidan av din nymonterade macka på var sida tills båda sidor är gyllenbruna och krispiga och osten i fyllningen smält.

Sojapicklade ägg

Sojapicklade ägg

Sötpotatissoppa med kokos, lime och jordnötter

Sötpotatissoppa med kokos, lime och jordnötter