Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Blinier

Blinier

Blinier är min bästa förrätt! Äts med fördel med tångkaviar (jag använde wasabisorten mest för färgen), finhackad lök och smetana eller creme fraiche. Och bubbel! Kanske också betor och pepparrot? Jag föredrar små blinier (ca en matsked smet), men det tar givetvis längre tid än större plättar.

På bilden med ingredienser är det dubbla mängderna, då jag fick för mig att göra extra blinier/drabbades av spisrelaterat självplågeri.

1,5 dl bovetemjöl 0,5 d vetemjöl 1,5 dl mjölk 0,5 tsk salt 25 gram jäst / 6 gram torrjäst (~1,5 tsk) 1 ägg, vita och gula separerade 25 g smör, plus extra till stekning.

Blinier

1,5 dl bovetemjöl
0,5 d vetemjöl
1,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
25 gram jäst / 6 gram torrjäst (~1,5 tsk)
1 ägg, vita och gula separerade
25 g smör, plus extra till stekning.

Smula jästen i bunke. Värm mjölken fingervarm. Blanda jäst och mjölk. Vispa i båda mjölen, salt och äggula. Låt jäsa 1 timme. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner i smeten. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner. Stek små plättar i smör.

Ghee - uppgraderat smör

Ghee - uppgraderat smör

I skafferiet: Hot sauce

I skafferiet: Hot sauce