Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Ghee - uppgraderat smör

Ghee - uppgraderat smör

Smör är i sig alltid en uppgradering, och ghee är i sin tur uppgraderat smör. Smöret värms sakta medans vatteninnehållet kokar bort samtidigt som proteiner och socker bryns. Det ger gyllene smörfett med nötig ton som tål upphettning extremt väl. Jag rostar gärna potatis i det. Annars är det givetvis utmärkt i indisk mat.

Det är väldigt enkelt att göra ghee men det tar flera timmar att få fram rätt kolaliknande nötighet.

Ghee, ca 500ml

500g osaltat smör

Smält smör i kastrull på låg värme. Sjud långsamt till 118°C. Skumma av toppen men undvik att störa de mörka sedimenten av protein på kastrullen botten. Sila bort den mörka bottensatsen. Förvara i lufttät burk. Håller extremt länge.

Oroa dig inte, det är fullt normalt om du vill bada i din färdiga ghee.


Picklad rödlök

Picklad rödlök

Blinier

Blinier