Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Nudlar i burk

Nudlar i burk


Här är en smart variation på lunchlåda. Förkokta nudlar, tunt skurna grönsaker och smaksättare värms med kokande vatten och blir en värmande nudelskål... eller nudelburk då. Väljer du tåliga grönsaker - exempelvis morötter och vitkål - kan du bygga lunchburkar för hela veckan på en gång. Bara att plocka en färdig nudelburk ur kylen på morgonen. Hur smidigt som helst!

DSC_0262.jpg

 

I mina nudelburkar har jag alltid miso, tahini och sriacha. Miso ger mycket umami, tahini ger en fylligare buljong och sriacha ger ett extra värmande sting (ja, det är dimmigt, grått och kallt när jag skriver detta).

Detta är inte så mycket ett recept som ett koncept, man kan ta lite vad man har hemma när man bygger sin nudelburk. Med det sagt, här är några tips:


Tänk på hur mycket uppvärmingstid varje råvara behöver och anpassa storleken på bitarna därefter. 

Fundera på hur fuktkänsliga råvarorna är, och lägg de tåligaste längst ner efter dina smaksättare. Vitkål och morötter klarar sig bra, till exempel. Blöta råvaror läggs längst ner i burken så att känsligare ligger torrt och tryggt högst upp. Här uppe hör nudlarna hemma. 


För att öka mättnaden kom ihåg att inkludera protein. Jag gillar smaksatt tofu och spritade endamebönor (brukar finnas i frysdisken). 

Man kan använda lite vilka nudlar man vill. Jag gillar mjuka ramen, som jag inte bryr mig om att koka i förväg. Vanliga äggnudlar fungerar också utmärkt, men de måste så klart kokas först. Ta de nudlar du gillar bäst helt enkelt. 

Nudlar i glasburk

½ msk miso
1 rågad matsked tahini
Sriacha efter eget tycke
1 portion nudlar
½ liten morot, fint strimlad
4 blad pak choi, strimad
1 liten näve skivad rättika
1/3 förpackning tofu, tärnad
1 salladslök, strimlad
1 msk inlagd ingefära (gari), fint stimlad

Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Spola dem sedan i kallt vatten tills de svalnat helt. Lägg miso, tahini och sriacha i botten av en värmetålig glasbruk. Fortsätt med pak choi, rättika och morötter i tur och ordning. Lägg i nudlarna. Toppa med salladslök och ingefära.

När du vill äta häller du bara på kokande vatten och väntar ca 5 minuter. Rör runt ordentligt för att få med all sås i botten!


Grönkålssallad med rostade kikärtor, labneh, granatäpple och tahinidressing

Grönkålssallad med rostade kikärtor, labneh, granatäpple och tahinidressing

Kantarellpasta

Kantarellpasta