Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Grönkålssallad med rostade kikärtor, labneh, granatäpple och tahinidressing

Grönkålssallad med rostade kikärtor, labneh, granatäpple och tahinidressing

Yoghurtbollarna labneh börjar bli vanligare och vanligare i butikernas osthyllor. Yay säger jag! 

Jag har tänkt testa att göra egna bollar hemma, men eftersom jag mest gillar labneh gjord på getmjölk och de recept jag sett alla använder turkisk yoghurt - som görs på komjölk - har det inte blivit av ännu. Men som sagt, nu finns labneh lite överallt.

Här har jag använt yoghurtbollarna i en sallad med grönkål, rostade kikärtor, picklad rödlök, granatäpple och tahinidressing. Tahini är sesampasta och finns i välsorterade mataffärer, ofta tillsammans med livsmedel från mellanöstern. Det finns olika varianter, jag använder nästan alltid ljus tahini gjord på skalade sesamfrön. Salladen är god både nygjord när kikärtorna fortfarande är varma, eller dagen efter - kanske som lunchlåda? 

Nån dag måste vi prata om ärligt talat rätt anmärkningsvärt låga kvalitén på konserverade bönor. Zetas brukade vara bra, tills de av outgrundlig anledning fick för sig att sluta salta sina bönor. (Nej, det är inte samma sak att salta själv efteråt.)

Jag rekommenderar kikärtor från kung markatta, eller att du kokar själv förstås. 

Grönkålssallad med rostade kikärtor, labneh, granatäpple och tahinidressing

3-4 portioner

100 gram grönkål, i bitar med hårda stammar bortplockade
1 burk kikärtor
½ tsk chili (jag använde ancho)
½ tsk sumak
Granatäppelkärnor
ca 8 bollar labneh
picklad rödlök
rostade pumpafrön
olivolja

Tahinidressing

3 msk tahini
2 msk vatten
1 msk pressad citron
1 klyfta vitlök, finriven

Massera grönkålen med en liten skvätt olja i en skål tills grönkålen mjuknat något och är täckt med ett tunnt lager olja. Salta lätt och ställ åt sidan.

Vispa ihop ingredienserna till tahinidressingen. Justera konsistensen tills den är lagom rinnig, det kan behövas mer eller mindre vatten beroende på hur tjock tahinin är. Smaka av med salt och peppar.

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av väl. Stek på medelvärme i lite olja tills de börjar får färg och knäppa (de flyger gärna runt!), ca 10 minuter. Tillsätt kryddor och blanda noga, smaka av med salt.

Lägg upp grönkål, kikärtor, labneh och picklad rödlök. Ringla över dressing och strö över granatäpple och pumpafrön.


Yay or nay: Dafgårds gröna dumplings

Yay or nay: Dafgårds gröna dumplings

Nudlar i burk

Nudlar i burk