Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Yay or nay: Dafgårds gröna dumplings

Yay or nay: Dafgårds gröna dumplings

Dafgårds har nyligen släppt en serie vegetariska frysrätter. Jag tycker frysmat är jättekul, och testar i princip allt jag kommer över - inte alltid med tillfredställande resultat, tyvärr. Och även om jag gillar att laga mat från grunden finns det tillfällen då man åt upp hela den tänkta matlådanvid gårdagens middag, eller helt enkelt glömde den hemma i kylen. Eller på diskbänken... så yay på att det börjar komma fler alternativ både för de som äter vegetariskt på heltid och de som vill variera sin allkost.

DSC_0154.jpg

Dafgårds serie består av Gröna Dumplings (Lakto-Vegetarisk), Örtig Bolognese (Vegan) Ärtig Falafel (Lakto-Vegetarisk) och Biffig Broccoli (Lakto-Ovo-Vegetarisk) Jag har testat Gröna dumplings, som beskrivs så här:

[...]spänstiga grönsaksdumplings serveras med en söt tomat-och chilisås, ärtcrème med kvarg och citrongräs samtedamemebönor, broccoli och morot.

YAY

  • Grönsakerna är hyfsat spänstiga, och det är ganska mycket grönsaker i lådan
  • Man verkar ha tänkt till om protein innehållet med ingredienser som endame och kvarg. Proteininnehållet per portion är 17 gram.
  • Jag tycker det är roligt att många varumärken börjat publicera recept på baksidan av produkten, där vi finner ett recept på gröna dumplings. Tittar man lite noggrannare inser man dock att det inte alls är samma recept som i förpackningen, så om man blev intresserad för att man gillade just dessa dumplings blir man besviken.  
  • Plus i kanten för att man tydligt märkt ut vilken typ av vegetarian rätterna är lämpliga för, så himla tröttsamt att läsa innehållsförteckningar i tid och otid (och när man behöver en sån här produkt är det ju nästan alltid otid tänker jag)

NAY

  • Dumplingsen är rätt degiga och klistriga - spänstiga är inte ordet jag skulle använt.
  • Dippsåsen smakar i princip ketchup med chili och lämnar en nästan metallisk syrlig smak på tungan. Det är också i mitt tycke alldeles för mycket dippsås, min mat är mer eller mindre dränkt.
  • Att ha dippsåsen i en separat liten påse skulle vara en bättre lösning för diskretionärt dippande. Som det är nu är jämförelsen med annat dippande - dvs chips och dipp, den högsta formen - att man blandar ner chispåsen rakt ner i sin dipp. Och det låter i och för sig strålande först, men efter två minuter av världsherravälde och framtida Nobelpris sitter man bara där med soggiga chips.
  • Ärtcremen med kvarg passar inte alls in med chilisåsen. Eller med rätten överhuvudtaget. Kanske den är tänkt som sidorätt tillsammans med grönsakerna, men i min låda hamnade hälften i tomatchilisåsen, och den kombinationen var inte trevlig alls. Det känns dessutom rätt skumt med en mejerisås till dumplings? Varför inte bara hålle rätten vegansk, det östasiatiska köket är ju som gjort för det.
Matlåda med viss fördelningsproblematik. (Notera också misstänkt färgavikelse på ärtcrèmen.)

Matlåda med viss fördelningsproblematik. (Notera också misstänkt färgavikelse på ärtcrèmen.)

BETYG: NAY

Killing your friends with pie rekommenderar istället: Ica har frysta dumplings i det egna sortimentet, men skippa såsen som följer med och blanda egen istället (eller köp en god sås på flaska!). Piccard har också goda vegetariska dumplings.

Koreanska tacos med marinerad ostronskivling

Koreanska tacos med marinerad ostronskivling

Grönkålssallad med rostade kikärtor, labneh, granatäpple och tahinidressing

Grönkålssallad med rostade kikärtor, labneh, granatäpple och tahinidressing