Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Brownies med salt karamelltryffel

Brownies med salt karamelltryffel

En riktigt bra grej är när man kan ta ett recept eller en teknik och använda det till helt olika goda grejer. Dessa brownies på kakao är goda i sig själva med lite flingsalt på toppen, men blir ännu bättre med ett lager av len tryffel med smak av salt karamell. (Fast ärligt talat så blir nog det mest bättre med ett lager av tryffel) Basen är exakt den samma som i min chokladmousse med salt karamell.

Kakao har inte nödvändigtvis en vilja att blanda sig med smör (konstigt, smör är en av mina bästa saker att beblanda mig med), så jag tycker det går lättast att blanda ner kakaon i två steg, hälften åt gången. Kakan fortsätter att stelna när den kommer ut ur ugnen eftersom smöret stelnar. Av det skälet bör brownies också serveras rumstempererade, direkt ur kylskåp är smöret för hårt.

Det är lätt att fega ur med karamellen, men den ska till gränsen av bränd, annars blir tryffeln alldeles för söt.

Brownies med salt karamelltryffel, 25 bitar

Browniebotten
250 gram smör
2,5 dl kakao
4 ägg
4 dl strösocker
½ tsk salt
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Salt karamelltryffel
1 1/4 dl socker
3/4 dl vatten
2 dl vispgrädde
60 gram smör, normalsaltat
1½ tsk flingsalt
175g mjölkchoklad, finhackad

Brownies

Värm ugnen till 175°C. Smörj sidorna av en ca 25x25cm stor form och täck botten med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull och blanda ner kakaon. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Rör ihop ägg och socker. Vänd ner kakao och smör och därefter mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 25 minuter. Låt svalna

Salt karamelltryffel

Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills blandningen går över i en djupt bärnstensfärgad karamell. Rör helst inte i blandningen för att undvika återkristallisering av sockret. Tillsätt i grädden i två omgångar och låt koka in. Rör om och tillsätt smöret och saltet. Låt koka upp igen. Lägg chokladen i en värmetålig skål. Häll karamellen över och rör till en slät tryffel. Låt svalna.

Häll tryffeln över den helt avsvalnade kakan. Strö över lite flingsalt. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp att stelna helt. Trimma av ca 1 cm runt kanterna (de blir gärna hårda), dela i bitar och ät!


Vegokorv i bröd med ost och lök x2.

Vegokorv i bröd med ost och lök x2.

Cheesecake med ros, citron och hallon

Cheesecake med ros, citron och hallon