Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Cheesecake med ros, citron och hallon

Cheesecake med ros, citron och hallon

Cheesecake? Cheesecake! Jag bakar i en mindre form, 16 cm i diameter. Vill du baka kakan i en normalstor form (22-24 cm i diameter) är det bara att dubbla receptet. Jag hittade rossylt på min lokala Coopbutik i hyllan för "världens mat". Ett annat alternativ är att använda hallonsylt och sila av kärnorna. Kanske då också smaksätta sylten med några droppar rosvatten?

Cheesecake med ros, citron och hallon, en liten kaka

Botten
100 gram digestivekex
30 gram smör

Fyllning
300 gram naturell färskost
100 ml socker
2 ägg
150 ml vispgrädde
skalet av en citron, finrivet
1,5 msk citronjuice
1 nypa salt

Topping
Hallon
2-3 msk rossylt eller hallonsylt

Värm ugnen till 175grader. Koka upp ca 1,5 liter vatten.

Klä en springform, 16 cm i diameter, med bakplåtspapper. Slå in utsidan i aluminiumfolie.

Mixa kexen till fina smulor. Smält smöret och blanda med kexsmulorna till en sandig massa. Pressa ner massan jämt i formen. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.

Rör ost och socker tills sockret lösts upp helt. Blanda i äggen ett i sänder. Blanda ner citron och salt. Rör i grädden. Häll smeten över kexbotten i formen.

Ställ formen i en långpanna mitt i ugnen. Fyll långpannan med hett vatten så att det når upp ca 2 cm på sidan av springformen. Grädda 70 minuter, stäng av värmen och lämna kakan i ugnen ytterligare 60 minuter med stängd ugnslucka.

Smält försiktigt 2-3 msk sylt. Sila eventuellt av fröna om du använder hallonsylt. Sprid försiktigt över toppen på kakan. Toppa din färdiga cheesecake med hallon.

Tips! För att klä in formen i bakplåtspapper: 1. Klipp en cirkel lika stor som formens botten. Klipp också breda remsor av bakplåtspapper. Vik till önskad höjd. Klipp jack upp till vikningen. 2. Ställ remsorna i formen med flikarna neråt och vikningen inåt. 3. Lägg din utklippta cirkel över. 4. Glöm inte att slå in formen i folie om den ska stå i vattenbad!


Brownies med salt karamelltryffel

Brownies med salt karamelltryffel

Snabb och enkel tomatsås

Snabb och enkel tomatsås