Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Chokladmousse med salt karamell

Chokladmousse med salt karamell

Chokladmousse med salt karamell är en av mina favorittekniker. Tricket är att inte ta av karamellen för tidigt, den ska näst intill bränd, annars blir efterrätten ointressant och för söt. Saltet bryter av och framhåller chokladsmaken.

Jag tycker det är viktigt att köpa rättvisemärkt choklad så långt det är möjligt. Tyvärr är det fortfarande vanligt med barnarbete i chokladproducerande länder så som Elfenbenskusten och Ghana, och barnen på chokladodlingarna utför både farliga och tunga arbetsuppgifter. För 2013-2014 uppskattas 1,4 miljoner barn ha arbetat inom chokladodling, 800 000 av vilka med farliga arbetsuppgifter innefattande giftiga bekämpningsmedel och farliga arbetsredskap. För Elfenbenskusten, världens största producent av kakaobönor, ökade antalet barn i kakaoproduktionen med 46% mellan 2008/2009 och 2013/2014. Köp rättvisemärkt choklad.

Och med det peppiga meddelandet går vi vidare till receptet:

Chokladmousse med salt karamell, 4 portioner

100 gram mellanmörk choklad
0,5 dl strösocker
2 msk vatten
30 gram smör
2 dl vispgrädde
1/4 tsk flingsalt

Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp på medelvärme. Koka till en djupt bärnstensfärgad karamell. Tillsätt smör och rör ihop. Häll i 0,5 dl grädde och rör till en jämn karamellsmet.

Bryt eller hacka chokladen i småbitar. Lägg i en skål och häll över karamellsmeten. Rör till en slät tryffel. Låt svalna.

Vispa resten av grädden löst. Blanda försiktigt ner chokladkrämen och därefter saltflingor. Fördela i koppar eller portionsformar. Ställ kallt att stelna.

Recept som utskriftsvänlig pdf

Källor Wikipedia om barn inom kakaoodling (engelska)

Rapport om barnarbete på kakaoodlingar i västra Afrika från Payson Center for International Development of Tulane University (pdf, engelska)


Snabb och enkel tomatsås

Snabb och enkel tomatsås

Tryffelpasta

Tryffelpasta