Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Potatissallad med granatäpple och fetaost

Potatissallad med granatäpple och fetaost

Bästa potatisrätten för tillfället är denna potatissallad med granatäpple och fetaost. Just nu är granatäpplena i toppform med krispigt sött fruktkött. Den här salladen har en bra balans mellan sötsyrligt granatäpple, bitter ruccola och salt ost. Jag äter den gärna bara som den är. Lämna gärna skalet på potatisen. Och välj gärna en roligare sort. Om du gör 4 portioner är en sån där påse med finpotatis rätt lagom. (Vilket ju såklart inte är en slump när en tänker efter...)

Granatäppelsirap är helt enkelt koncentrerad granatäppeljuice. Tyvärr är många sorter sorgliga blandningar av färgämnen, för mycket socker och salt och därför för lite granatäpple. En lösning är att koka sin egen, vilket du enkelt gör genom att koka ner granatäpplejuice till en sirapsliknande konsistens. Även i det fallet krävs att du läser på innehållsförteckningen, annars finns en överhängande risk att du kommer hem med upphottad blandsaft med vanligt äpple eller druvjuice som huvudspelare. Tänk också på att sirapen tjocknar ytterligare när den kallnar.

Potatis, ruccola, fetaost, granatäppelkärnor
Potatis, ruccola, fetaost, granatäppelkärnor

Potatissallad - Granatäpple. Fetaost. Ruccola.

2 portioner 400g potatis 1-2 msk flytande honung 1-2 msk olivolja 1 tsk timjan Salt och svartpeppar 1 stor näve ruccola 100 g fetaost 1 dl granatäppelkärnor frivilligt: granatäpplesirap

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Klyfta potatisen. Vänd med olja, timjan och honung. Salta och peppra.
  3. Rosta mitt i ugnen ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Var försiktig så att honungen inte bränner.
  4. Låt potatisen svalna till nånstans mellan rumstemperatur och ljummen.
  5. Blanda alla ingredienser på ett stort fat. Droppa eventuellt över lite granatäppelsirap.

Slutligen: Skulle du nu vara bedrövad över granatäpples tillstånd som sirap eller juiceblanddryck vill jag uppmana dig att hålla dig långt borta från standardutbudet av grenadin, då den i normalfallet verkar utgöras av färgad sockerlag. Lyckligtvis är riktig grenadin inget annat än just granatäppelsirap, så blir du sugen på en kitschig San Francisco (bananlikör någon?) kan du nu alltid koka egen.


Veckans middagar vecka 3, 2016

Veckans middagar vecka 1 2016