Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Sommarrullar med tofu och tamarind-jordnöts-kokossås

Sommarrullar med tofu och tamarind-jordnöts-kokossås

Kanske är inte vintern säsongen för kall och krispig mat. Men kall och krispig är inte heller hur jag skulle välja att beskriva den skånska vintern. Som jag lärt mig sedan vår flytt till Malmö finns här i landets södra ände årstiderna vår, sommar, höst och November. Årets mest menlösa månad sträcker sig här över fyra månader. Är det någon som alls gillar november? Här är det i vilket fall jämngrått, lite regnigt, väldigt blåsigt och allmänt mörkt.

I köksuttryck borde senhösten som aldrig tar slut kanske ta sig formen av mustiga grytor och värmade soppor.

Tydligen har jag inga grytor här på bloggen, men känner du dig mer manad åt värmade soppor kan du hitta sådana lägre ner på den här sidan. För idag pratar vi istället om sommarrullar: Krispig tofu, krispiga grönsaker och en sås som är både kryddstark, rund och syrlig.

Sommarrullarna fungerar utmärkt till lunchlåda, men då kan det vara en idé att svepa in dem i salladsblad så att de inte klibbar ihop med varandra. Eller salladsblad kan vara en bra idé oavsett när du äter dina sommarrullar faktiskt.

Sommarullar med tofu och tamarind, jordnöt och kokossås


Ingredienser
Rispapper (jag använder stora runda)
400 gram / 1 block fast tofu.
2 msk ljus soja
3 msk jordnötssmör
2 msk tamarindpasta
1 dl kokosmjölk
1 vitlöksklyfa, finriven eller mosad
Sambal Oalek efter egen smak
2 morötter, skurna i tunna stavar
1 näve sockerärtor eller sugarsnaps, tunt skurna på en snäv vinkel
Grovhackade jordnötter
Färsk thaibasilika och/eller koriander
Salladsblad (valfritt)

Gör så här
Börja med tofun: Skiva i en centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna mellan ett par lager hushållspapper och lägg i press under något tungt ca 20 minuter.

Blanda såsen: Blanda soja, jordnötssmör, tamarind, kokosmjölk och vitlök. Smaka av med sambal oalek och kanske mer soja om du vill ha en saltare sås.

När tofun är färdigpressad skär du den 1 centimeter tjocka strimlor. Stek strimlorna i mycket olja. Tar du tillräckligt mycket olja behöver du bara vända tofun en gång, något jag varmt rekommenderar. Steka saker i olja = inte jättekul. Låt den färdigstekta tofun rinna av på hushållspapper.

Lägg tofun i en skål och häll över tillräckligt mycket sås för att den ska täcka varje bit i ett tunt lager. Resten av såsen är nu din dipsås; ställ den åt sidan.

Häll upp varmt vatten (måste absolut inte vara kokhett) i en stor skål eller tallrik. Doppa rispapper ett åt gången tills det börjar mjukna, kanske 5-10 sekunder. Lägg rispappret på en plan yta. Lägg på tofu, morot, ärtskidor, jordnötter och örter i en avlång hög på mitten av rispappret. Vik in kanterna och rulla sedan ihop nerifrån och upp.

Ät med extra dipsås.

Här ovan har jag också hoisinsås i rullen. Det är gott!


 

 

 

Vispat brynt sojasmör

Vispat brynt sojasmör