Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Pico de gallo

Pico de gallo

Pico de gallo är en rå salsa på tomat, korinader, lime, jalapeños och lök. Du vill äta den till allt mexikanskt eller tex-mex. Eller på grilled cheese?

Problemet med salsan är att den gärna blir vattning när de uppskurna tomaterna läcker vätska med tiden. Salsan blir inte så mycket en sås som en... pöl.

Enklaste lösningen på detta är salt, ett knep jag lärt mig från J. Kenji López-Alt på the food lab. Genom att salta de fintärnade tomaterna och låta dem rinna av en kvart koncentreras smaken. Använd för övrigt de bästa tomaterna du kan hitta, vintertomater från holländska växthus lämnas bäst i affären (att den produkten överhuvud taget existerar? Förstår inte.) Tärna sedan tomaterna så fint du orkar. En vass kniv är avgörande för att dina tomater inte ska bli mos. Och avgörande för din allmänna sinnesfrid.

tomathack.jpg

Ett av mina bästa tips när det gäller färska kryddor är att köpa dem frysta i små kartonger. ICAs gröna chili är för övrigt just jalapeños, som ju kan vara svårt att få tag på färsk annars.

Pico de gallo

ca 4 dl
300 gram tomater
½ tsk salt
1 liten silverlök, fint tärnad
4 msk jalapeños
6 msk finhackad koriander
1 msk limejuice

Tärna tomaterna så fint som möjligt och blanda med salt. Låt rinna av i ett durkslag ca 15 minuter. Blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och limejuice.


Sötpotatissoppa med kokos, lime och jordnötter

Sötpotatissoppa med kokos, lime och jordnötter

Koreanska tacos med marinerad ostronskivling

Koreanska tacos med marinerad ostronskivling