Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Kikärtsmaränger

Kikärtsmaränger

Veganska kikärtsmaränger började bli omskrivet våren 2015. Med sparat spad från en burk kikärtor och socker kan man vispa upp skum som av äggvita och göra egna vegan- och allergivänliga maränger. Såvitt jag vet kommer tekniken från Joël Roessel som systematiskt ska ha testat sig igenom olika alternativ (enligt en kommentar kan detta också ha varit känt åtminstone lokalt i Italien redan tidigare).

Marängerna får en liten sälta från saltet i spadet, vilket bryter fint mot allt socker (tips är att ha i lite salt även om man väljer att göra vanliga maränger). Om man verkligen känner efter så finns där en ton av böna, men jag är rätt säker på att om man äter sina maränger till något (paus för marängsvissnostalgi) kommer man inte märka något alls.

Jag gjorde ganska små maränger och gräddade dem en timme. Gör du en annan storlek eller vill ha sega maränger måste tiden justeras upp eller ner. Jag gräddade två plåtar samtidigt och bytte plats på dem efter ungefär en halvtimme, vilket fungerade bra.

Kikärtsmaränger. Många.

Spad av 1 burk kikärtor, ca 1,5 dl 1 tsk pressad citron 1,5 dl strösocker

Gör så här: Sätt ugnen på 100°C. Vispa kikärtor och citron till vitt skum. Vispa gradvis ner sockret. Fortsätt vispa tills skummet är tjockt -ja, vänd skålen upp och ner- och, mycket viktigt: tills allt socker löst upp sig. Spritsa eller klicka ut maränger på bakplåtspapper. Grädda ca 1 timme. Låt torka på eftervärme ytterligare 30 minuter för helt krispiga maränger.


Veckans middagar vecka 4, 2016

Veckans middagar vecka 4, 2016

Fänkål- och blodapelsinsallad

Fänkål- och blodapelsinsallad