Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Vegetarisk Janssons frestelse

Vegetarisk Janssons frestelse

Också vegetarianer förtjänar en potatisgratäng till jul. För att ersätta ansjovis men ändå få sälta och fyllighet i en vegetarisk Janssons frestelse använder jag Vegemite och kapris. Vegemite kommer från Australien där det tillverkas av restprodukter från öltillverkning och främst används som pålägg på rostat bröd. Jag har sett det på stormarknader (ICA Maxi) men säkrast hittar man det på engelska specialaffärer så som English shop. (Just i skrivande stund hittar jag ingen Vegemite på hemsidan, men däremot Marmite, vilket är den brittiska motsvarigheten.)

Enligt Wikipedias artikel om Janssons Frestelse kallas en sådan utan ansjovis egentligen Hanssons Frestelse, eller om man befinner sig på annan plats i landet (oklart vilken) Svenssons Frestelse. Det verkar mycket förvirrande, jag tar det säkra före det osäkra och kallar det helt enkelt vegetarisk Janssons. Det är ju trots allt sannolikt den frestelse som är mest känd, och framför allt, den som främst förknippas med julen!

Det är lite omständligt att finstrimla potatisen. Har du en mandolin med strimlingsfunktion är det givetvis enklast. Jag får hålla till god med att skiva på vanligt mandolin och strimla för hand. Det går snabbast om man är förutseende nog att välja stora potatisar.

Vegetarisk Janssons frestelse, 4 portioner

750 g fast potatis 1 stor gul lök 1 tsk salt 1,5 tsk Vegemite 1 dl mjölk 2 dl grädde 1 msk kapris 1 msk smör + extra till form och att steka lök. 2 skivor vitt bröd, typ formfranska.

Gör så här: Värm ugnen till 175°C

Skala, dela och skiva löken tunt. Stek långsamt mjuk och gyllene i smör.

Koka upp grädde, mjölk, salt och Vegemite. Vispa slätt och ställ åt sidan.

Pulsa 1 msk smör och bröd i en matberedare till grova smulor.

Hacka kapris. Skala och strimla potatisen fint.

Varva potatis, lök och kapris - börja och sluta med potatis - i en ugnsfast form, ca 23 gånger 23 cm.

Häll över gräddblandingen. Toppa med brödsmulorna. Täck med aluminiumfolie och vik runt kanterna tätt.

Grädda i 1 timme med folie. Täck av och grädda ytterligare ½-1 timme, tills ytan är gyllenbrun och potatisen helt mjuk.


Veckans middagar vecka 49 och 50.

Refried beans

Refried beans