Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Veckans middagar vecka 49 och 50.

Utan förekommen anledning har veckans middagar uteblivit de senaste veckorna. Det finns ingen rimlig anledning till detta. Här kommer ett försök till bättring med vad vi åt vecka 49 och 50. Vecka 49 Måndag. Ett försök till galetter – bovetepannkakor - med svampstuvning och gruyère samt mozzarella, basilika och tomat. Jag måste jobba lite på min teknik här, men ett godkänt första försök.

Tisdag. Tacos med bönor och avokado. Jag har redan skrivit om bönor med recept på refried beans.

Onsdag Jag var hemma själv och åt rester. Refried beans, de blir bara godare med tiden! (tills de, eh, slutar bli det då. Så längre räcker de sällan.)

Torsdag. Cannelloni med ricotta, spenat, muskotnöt och tomatsås.

Fredag. Sushi enligt mig innehåller traditionsenligt två delar avokado till en del gurka för optimal krämighet- till krispratio. Till det marinerade vi tofu i teriyakisås och åt edamamebönor.

-edit- P uppmärksammade mig på att jag "glömt bort" att skriva att vi också gjorde så kallade Bahn mi rullar: gurka, do chua, koriander, sriracha och majonäs. (Han fick äta nästan alla själv. Just sayin'.) Lördag. Vegetarisk fried steak med gräddsås och grillad spetskål bestämde sambon och då blev det så.

Söndag. Vi avslutade veckan på Max med Greenburgare, chili cheese och gingerbread latte (jag) och Briocheburgare med creole fries för P. Ett par frågor följer på besöket:

  1. Vad är "creolskt" med chili cheese fries? Är inte detta bara en omskrivning för ”Fries med saker vi vet säljer”?
  2. Vart var kaffet i mitt kaffe?
  3. Skulle inte någon hamburgerkedja kunna hoppa på vegotrenden och göra en limited edition-burgare som är vegetarisk? Vi är inte alla glutenrädda raw foodare!

Chili cheesen var dock utmärkta.

Refried beans, Amaryllis, Fönster med julkulor och ängel, sushi med tofu

Vecka 50 Måndag. För att få upp ett recept till bloggen lagom till jul ställde jag mig och byggde en vegetarisk Janssons frestelse. (Eller om det är en Hanssons? Kanske Svenssons? Läs mer om namnet och receptet på min vegetariska frestelse.) Till gratängen åt vi rostad spetskål och anammabullar.

Tisdag. Vi har nyligen fått hem Kenji Lopez-Alts mycket ambitiösa bok The Food Lab. Peppen! Denna tisdag prövade vi hans (inte) Toskanska soppa med cannellinibönor, parmesanost och grönkål.

Onsdag. Min favoritcurry med tomat, lök, chili, ingefära, koriander, kokosmjölk och en massa spiskummin. Vi åt den med ugnsrostad blomkål, qournbitar och basmatiris.

Torsdag. Vi firade nobelmiddag med getost- och citronravioli med dragon och rosépeppar. Till det drack vi torsdagsbubbel, en gammal fin tradition som borde uppmärksammas oftare.

Fredag. Efter lite slagsmål med pajskal (Piccards förkavlade smördeg = bra. Piccards förkavlade mördeg = mindre bra) blev det tomat och olivpaj med grönsallad.

Lördag. Grekisk sallad från The Food Lab var en hit! Men vi åt också marinerade quornfiléer, rostad potatis och tzaziki. En mycket bra lördag.

Söndag. Efter att ha panikbakat lussebullar och tappat upp årets glögg avslutades veckan med ugnsbakad mac n cheese från, såklart, The Food Lab. Jag lyckades inte riktigt med det där att läsa hela receptet innan jag började laga, och kan därför meddela att det funkar även om man drar bort en tredjedel av ostsåsen. Vilket ju är rimligt då receptet i original förskriver uppemot 1 kg(!) ost. (Men minns som utgångsläge att #ostäralltidsvaret.)

I skafferiet: vinäger

I skafferiet: vinäger

Vegetarisk Janssons frestelse

Vegetarisk Janssons frestelse