Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Veckans middagar vecka 52

Denna vecka har vi firat jul, omgående tröttnat på julmat och börjat laga ur en ny kokbok. Det här åt vi årets näst sista vecka. Måndag. Vi åt jordnötsbiffar från Ekko Gourmet, med röd quinoa, kokt kålrabbi (sjukt underskattad och alldeles för bortglömd), turkiska pickles och enklaste yoghurtsåsen på herbamere och mosad vitlök.

Tisdag. Ärtsoppa med massor av timjan och ännu mer senap.

Onsdag. Panpizza! Vi bodde tidigare nära ett ställe som gjorde fantastisk panpizza (det viktigaste är nog nära, eftersom det bästa med panpizza är en riktigt krispig botten, nästan som om den vore friterad). Nu bor vi någon annanstans och får göra vår egen pizza. Jag följer alltid metoden för Foolproof Pan Pizza från Serious Eats.

Torsdag. På julafton åt vi julsk*inka och prinsesskorvar från astrid och aporna, Vegetarisk Janssons frestelse, Rödbetssallad med svarta bönor och fetaost och från Plenty more lagade vi stekt brysselkål med karamelliserad vitlök och kanderad citron.

På ett sidospår: jag hade sett orimligt mycket fram emot Julsk*nkan som jag tidigare tyckt varit fantastisk (vegetariska skinkmackor med grov senap!). I år är den tjockare, och jag tror att de försökt göra den saftigare med palmfett (och vatten). Tyvärr gör det sk*nkan för blöt, och det är omöjligt att behålla griljeringen kvar, den bara glider runt och det är i princip omöjligt att skära rimligt tunna skivor. Jag misstänker också att det är mer järnoxid i den här varianten. (Järnoxid ger en djurlik färg, men också en tråkig bismak av mineral och rost.)

Fredag. I julklapp fick jag Anna Jones A modern way to eat. Ur den lagade jag soppa på rotselleri och äpple med brynt smör och rostade hasselnötter.

Lördag. Belugalinser med tahini. Som linsgröt. God linsgröt. Till åt vi stekt halloumi och Flower Sprouts®. Flower Sprouts är en korsning mellan grönkål och brysselkål med lilaskiftande blad, de smakar lite som mildare brysselkål. Vi åt dem lättkokta med rapsolja med ramslök.

Söndag.Tacos med svartabönor och chipotle, salsa, krispig sallad och guacamole från A modern way to eat. Bönröran var både god och snabb - ofta i köket får man det ena eller det andra. Det här gör vi igen.

Nytt år, nya vegoburgare

Rödbetssallad med bönor och feta.

Rödbetssallad med bönor och feta.