Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Boktips: The Flavor Bible

Här kommer ett tips på en av mina allra bästa och mest använda köksböcker. The Flavor Bible av Karen Page och Andrew Dornenburg kom ut 2008 och är en sammanställning av hur "Amerikas mest fantasifulla kockar" använder ingredienser. Boken listar hundratals ingredienser, ger tips om bland annat säsongsenlighet, grundsmak och lämpliga tillagningstekniker. Den stora behållningen är dock att ingredienser kopplas ihop med andra ingredienser, om jag förstått det rätt efter hur ofta de används tillsammans. I korta inpass berättar kockar också hur de använder särskilda ingredienser. Jag använder The Flavor Bible för att sätta ihop olika rätter och komponenter. Om jag exempelvis står med en flaska hasselnötsolja i handen och undrar vad som hända skall kan slå upp min smakbibel och läsa att hasselnötsolja passar bra med hasselnötter. Det är kanske inte helt revolutionerande, men oljan är även rekommenderad till vinägretter. Bland annat. Bläddrar jag vidare till avsnittet om hasselnötter läser jag att hasselnötter också passar med sparris och vissa ostar. Det var på det här sättet min hasselnötsvinägrett till sparris först kom till.

The Flavor Bible är inte en kokbok, det finns inga egentliga recept att tala om, men den är strålande som inspiration till nya rätter eller hjälp med obekanta råvaror. Just nu läser jag om litchiplommon inför helgens efterrätt och funderar på hallon, ros och kanske cream cheese?

Fem hallon av fem möjliga.

Veckans middagar vecka 41

Linssallad med rostad blomkål

Linssallad med rostad blomkål