Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Mac n cheese

Mac n cheese

Ugnsgratinerad pasta med ost är extra lämpligt en söndag då det känns extra mycket måndag om morgonen efter. Helst med mycket chilisås. Man ska känna att man lever de där söndagarna.

Mac n Cheese, fyra portioner:

5 dl pasta
50 gram smör
2 msk vetemjöl
1 gul lök, finhackad
1 lagerblad
1 tsk senapspulver
1 tsk paprika
1 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
200 g ost, riven
3 msk ströbröd, gärna panko

Pasta

Koka pastan två tredjedelar av den angivna koktiden.

Sås

Smält 2 msk av smöret i en medelstor kastrull över medelvärme. När smöret tystnat tillsätt mjölet och rör runt tills det blir mycket lätt gyllene. Rör ner lök, lagerblad, senapspulver, paprika och salt. Rör i mjölken lite åt gången. Koka upp under omrörning och låt småkoka ca två minuter tills såsen tjocknar.

Fiska upp lagerbladet. Stäng av plattan. Vispa upp ägget lätt i en liten skål. Tillsätt 1-2 dl av såsen under vispning. Häll tillbaka äggblandningen i såskastrullen under omrörning. Rör i 3/4 av osten lite i taget och låt den smälta in mellan varje tillägg.

Topping

Smält resten av smöret och blanda i ströbrödet.

Blanda pastan och ostsåsen och häll över i ugnsformen. Strö över resten av osten och avsluta med ströbrödsblandningen. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter tills osten smält och blivit bubbligt gyllenbrun.

Tips

Genom att låta smöret tystna innan mjölet blandas ut minskar risken för klumpar, som gärna uppstår om det finns vatten kvar i det smälta smöret. Det är en av alla de där sakerna gluten ägnar sig åt.

Ägget ger extra fyllighet rätten. Genom att blanda det med lite av såsen först blir det inte äggröra när man häller det i kastrullen.


Tisdagscocktail: Hibiskusmargarita

Tisdagscocktail: Hibiskusmargarita

Havtornscurd

Havtornscurd