Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

Tisdagscocktail: Mai Tai

Tisdagscocktail: Mai Tai

Hösten 2013 var jag på en semesteranläggning i Italien. Första kvällen bestämde vi oss för att utforska den lokala baren. På drinkmenyn hittade jag Mai Tai, en drink jag aldrig druckit tidigare, men jag mindes att jag någon gång läst att det är en bra drink för att bedöma kvaliteten på en bar, så det kändes som ett utmärkt tillfälle att prova såväl bar som drink. Bartendern konsulterade någon typ av handbok, valde bland kvarvarande flaskor - detta var säsongens sista vecka - höftade en del, och när drinken blev för kort toppades den med en rejäl skvätt extra rom.

Drinken jag fick var enorm och knallorange. Jag har förstått att det finns oräkneliga versioner av Mai Tai, men denna kan inte ha haft mycket gemensamt med någon av dem. Det här är hur jag numera blandar min egen:

Mai Mai
Mai Mai

Mai Tai

2 cl mörk rom 2 cl ljus rom 1 cl cointreau 2 cl limejuice 1,5 cl orgeat 2 droppar saltlag

Skakas med mycket is - serveras över mycket is.

Att tillsätta saltlag har jag plockat upp från bar- och matgeniet Dave Arnold och hans fantastiskt ambitiösa cocktailbok Liquid Intelligence. Saltlagen får man genom att blanda en del salt med fyra delar vatten. Hoppa inte över det här steget även om två droppar kan låta fånigt, det gör fantastisk skillnad.

Orgeat är en mandelsockerlag, eller kanske sötat mandelmjölk. I Stockholm vet jag att man kan köpa färdig från Monin på ICA-butiken i NKs källare. I värsta fall kan man ersätta den med mandellikör. Eller så gör man sin alldeles egna, men det återkommer vi till imorgon. Recept finns här.

Orgeat

Orgeat

Tisdagscocktail: Gin och saffranstonic

Tisdagscocktail: Gin och saffranstonic